Suolahden Vapaaseurakunta

Tahdomme elää lähellä Jumalaa ja lähellä ihmistä

Uusiutuminen uudistumista?

Termi, uudistuminen herättää seurakunnallisessa ympäristössä aina vastareaktiota. Uudistuminen koetaan hyvin usein uhkana. Pelätään, että mitäs jos kaikki hyvin hallinnoitu koneisto ei enää olekaan hallittavissa?

Usein pelko tulee huonoista kokemuksista. Ehkä uudistumista on yritetty liian paljon ja liian nopeasti. Ehkä sitä on seurakunnallisessa ympäristössä yritetty johtaa ylhäältä käsin käskyttämällä?

 

Pitäisikö uudistumisen käsitettä hieman avata? Mitä se oikein tarkoittaa? Me näemme tässä kevään herätessä valtavan uusiutumisen ihmeen silmiemme edessä. Se mikä on talvessa ollut ikään kuin kuoleman unessa herää pikku hiljaa eloon. Elämä on ollut koko ajan läsnä talvellakin, mutta se on ollut piilossa. Puissa on silmuja ja se kertoo siitä, että kuolleen näköisen puunrungon sisällä jyllää energia, joka koko ajan tekee töitä sen eteen, että kesällä näemme vihreät lehdet oksissa.Kaikki tämä tapahtuu itsestään, ilman ihmisen puuttumista asioihin. Ei ihminen sitä kyllä mitenkään voisikaan edesauttaa. Kaikki on kirjoitettu elollisen dna:han, siihen alkuperäiseen koodistoon, jonka kautta uusiutuminen tapahtuu. Tuon koodin kirjoittaja on Jumala. Jumala on siis kaiken uusiutumisen takana.

 

Haluaakohan Jumala sitä, että hänen seurakuntansa uusiutuisi? Se, että se näyttäisi heräävän eloon talven uinumisen jälkeen? Seurakunta on synnytetty Pyhän Hengen voimasta tuottamaan elämää. Aivan kuten puut tuottavat lehtiä ja siementä, on seurakunta elämän lähteenä, joka sykkii Jumalan uusiutuvaa elämää. Näin ollen uudistuminen on Jumalan aikaansaamaa uusiutumista, jotta seurakunta ei kuolisi vaan olisi elämässä mukana. Ihminen ei kykene aikaansaamaan tällaista. Ihminen on tarkoitettu vastaanottamaan ja antautumaan Jumalan aikaansaamalle uudistumiselle.

 

Aivan kuten puut ovat yksilöitä. Jokaisen puun sisällä tapahtuu yksilökohtainen herääminen talven jälkeen. Samoin ihmisen kohdalla on tapahduttava sisäinen henkilökohtainen herääminen Jumalan aikaansaamalle uudistumiselle. Jumalalla on aina hyvä tarkoitus omalle ihmiselleen ja sitä kautta seurakunnalle. Hänen aikaansaamaa uudistusta ei tarvitse pelätä. Se on elämäksi, eikä kuolemaksi!

 

Jarmo Moisio